Wanneer je wel eens vaker op deze website komt dan zul je gezien hebben dat er vanaf de periode dat deze website online staat bijna dagelijks wel nieuwe artikelen over de Border Collie verschijnen.

Ik wil ontzettend graag blijven schrijven over de onderwerpen waarvan ik denk dat ze voor JOU als lezer nuttig zijn, maar…

ik wil het nu eens omdraaien!

Ik wil graag van jou weten wat jouw meest brandende vraag (meerder vragen mag ook) is over de Border Collie.

Je kunt je vraag/probleem of suggestie als reactie onder dit artikel achterlaten.

Ik ga deze allemaal serieus bekijken en me hierdoor laten inspireren om artikelen over te schrijven!

    26 replies to "Wat Is Jouw Belangrijkste Vraag Over De Border Collie?"

    • Mariska Huijbers

      Hoi ik kom hier via Facebook.
      Ik heb een BC met zelf aangeleerde angsten. Ze heeft nu al weken lang angst voor deurposten. Een tijdje terug was ze bang voor haar waterbak.
      Wij proberen dit te negeren, maar ze bevriest gewoon en kan uren in de deurpost blijven liggen. Div gedragsdeskundige gehad, maar niets helpt.
      Wij wandelen en spelen (verstoppertje, frisbee, commando ect) twee tot drie uur per dag. Ververling kan het volgens mij niet zijn. Heeft u misschien tips voor ons?

    • kenny

      Mijn border collie is geweldige trouwe vriend.. echter heeft ie kleine gedrag problemen.. zodra hij eten krijgt is ie Door de dolle en rent ie blaffend Door het huis en trappen op en af etc.. tevens springt ie tegen vensterbanken en probeert ie de katten op te jagen.. andere probleem is dat ie reageert op vele geluiden.. zeg l tijdens een voetbal wedstrijd ,yess, of etc.. staat zijn staaft en oren overeind en ook dan rent ie blaffend Door het huis.. iemand tips ?

    • edith Lievens

      Beste Henk,

      Tess haar grootste probleem is dat ze zeer bang is van tractors, de vuilkar, vooral drukte en lawaai (hondenschool waar veel honden zijn die blaffen en veel mensen zijn).
      Ons probleem, dat ze zeer aanhankelijk is, veel aandacht vraagt, weinig eigenschappen bezit van een hond, daar mee wil ik zeggen, ze staat er niet als waker, ze blaft niet als er bij ons iemand binnen komt, ze kruipt zelfs weg of blijft slapen als ze slaapt, pas als je heel dichtbij staat wordt ze wakker.
      Niet dat we een blaffende hond willen, ze is ook heel aangenaam en ontzettend lief, wordt ook heel graag gestreeld en spelen is het liefste dat ze doet.
      We vinden het voor haar vooral erg dat ze zo bang is van geluid, en grote voertuigen.
      Het is al iets beter geworden sinds we niet meer naar de hondenschool gaan.
      Als we gaan wandelen en we komen andere honden tegen is ze heel sociaal en wil ze spelen, er zit ook geen greintje agressie in , en dat vinden we heel tof.
      Hopelijk weet jij raad hiermee, zodat we haar kunnen helpen haar angsten te overwinnen.
      al vast bedankt om te luisteren.
      groetjes Edith

    • alain

      Hallo Henk,
      Onze boder collie heeft angst van zo wel rijdende als stilstaande wagens,ook in de wagen heeft angst,wat kunnen we daar aan doen

    • Noortje

      Beste Henk,

      Onze BC van 1,5 jaar doet soms lelijk tegen kinderen.
      Hij kan soms uren met ze spelen maar dan opeens lelijk doen en een
      waarschuwingshap geven (snep ?) Zeer verwarrend voor de kinderen.
      Meestal zie ik het wel aankomen als hij het doet vanuit rust dus kan ik hierop inspelen. Hij vind het heel onprettig als kinderen boven hem hangen of voor hem harde geluiden maken.
      Tips zijn welkom.

      Met vriendelijke groet,
      Noortje

    • Marloes

      Hoi Henk,

      Hoe leer ik mijn pup dat hij niet naar iedereen (hond, mens, fietser, auto) toe mag rennen?
      Ik probeer hem wel af te leiden maar hij is zo enthousiast dat hij niet meer naar me luistert. Ik wil hem ook niet voortdurend aan de lijn houden, vandaar.

      Een andere ‘simpelere’ vraag, nu het toch kan gaat over de verzorging. Mijn pup heeft na het slapen vaak (best veel) pus bij zijn oogjes. Verder ziet hij er gezond uit, maar ik weet niet of dit hoort bij het opbouwen van een immuunsysteem of dat het niet normaal is. Ik heb een zalfje van de dierenarts gehad en maak het een paar keer per dag schoon met afgekoeld gekookt water maar het verbetert niet.

      Misschien simpele vragen voor jou maar ik ben er mee geholpen!

    • Lieve Jacobs

      Onze border collie is een schat van een hond.
      Een vervelend trekje is dat hij OVERenthousiast is als er bezoek binnen komt en als we onze schoenen aantrekken.
      Hij blaft ontzettend hard en springt telkens op tegen het bezoek en tegen ons.
      Dat duurt ongeveer 10 minuten en dan is hij weer zijn lieve zelf.
      Negeren lukt niet want dan springt hij langs achter en blaft des te erger.
      Hoe pak je dit aan?

    • Heleen

      Beste Henk

      Wat is de beste manier om je hond te corrigeren als deze verdedigend reageert als n andere hond zijn/haar bal wil afpakken?

    • Nicolle

      hallo,

      ik heb twee vragen over mijn BC (1 jaar) Ze wil niet eten s ‘morgens. Ze gaat dan bij haar bak liggen en eet niet, naar mijn gezin toe mag iedereen langs lopen en zelfs haar aanraken, maar onze andere hond mag dat niet, zelfs als hij niet in de buurt komt van haar bak laat ze haar tanden zien. Ik haal de bak na 10 min weg, en dan gaat ze hetzelfde doen. Ik moet de bak dan uit het zicht brengen en dan is het goed en heeft ze rust. S ‘ avonds heeft ze dit niet. Hoe moet ik dit gedrag lezen ? voor de rest is ze goed corrigeerbaar, af en toe wil ze nog wel eens nippen als ze aandacht nodig heeft, maar een commando ‘nee’ of ‘uh’ en ze houdt er mee op. Ze is buiten een echte wilde bras en binnen rustig en relaxed. En ik wilde vragen waarom ze zo knakt als ze opstaat, is dat omdat ze nog moet groeien of moet ik me zorgen maken??

    • June

      Hallo Henk, we hebben een bordercollie van 15 weken. Hij is erg leergierig en we vinden het erg leuk om met hem te spelen. Een aantal commando’s kent ie inmiddels al. Hij bijt alleen overal in. Handen,armen benen. Eigenlijk het liefste in ons niet zo zeer in meubels. We hebben al het nodige geprobeerd om het Af te leren.. Niets lijkt te helpen. Het begint zachtjes maar wordt al snel harder als we hem corrigeren. Het wordt een leuk spelletje.. Iets wat we niet willen. Negeren is bijna onmogelijk omdat het pijn doet. Wat is nu het beste om te doen? Gr june

    • Jeannette

      Als ik ga wandelen met mijn Border collie en hij loopt los, vergroot hij de afstand tussen ons iedere keer! Ik heb geprobeerd om te draaien en terug te lopen, zodat hij eerder omkijkt, hij komt dan wel terug, maar blijft te afstand vergroten.

      • sharon

        Hoi

        Ik heb precies hetzelfde problem met die van mij van anderhalf jaar.soms ALS hij losloopt en ziet 800m verder op een hond gaat hij ER ALS een speer van door!hij ziet mij gewoon niet meer staan en heeft maling aan mij.best eng want rent zo een weg over ALS het Moet.meestal luistert hij goed Los maar hij heeft van die buien en denkt zo van ik ga!ook met Hazen helemaal wild word jij Dan!mijn vraag is:hoe kun je je hond terug roepen ALS hij zo gefixeerd is op iets en Los loopt en ER van door gaat??

        .

    • marja

      Henk
      wij hebben een heel drukke bv wel erg lief
      mijn vraag is als we hem laten castreren wordt hij dan rustiger
      hij is 3 jaar wel bang voor harde geluiden
      Gr marja

    • Margon Kesteloot

      Beste Henk,

      Allereerst bedankt voor je nuttige tips.
      Mijn BC van 15 maanden blijft aan de riem trekken. Ik heb al geoefend met stilstaan en laten zitten zodra ze begint te trekken. Haar afleiden met een speeltje of voertje helpt niet. Interesseert haar helemaal niet. Ze is heel alert op katten omdat ze als pup 2x vreselijk aangevallen is door een zogende kat. Ik weet nu niet meer hoe haar dit trekken af te leren.
      Ook heb ik problemen met het eten. Ik geef haar brokken met vlees erbij. Nu wil ze morgens niet meer eten.Ze krijgt naar mijn idee genoeg beweging. Gemiddeld 2 uur per dag.
      Ze krijgt 2x per dag eten. Moet ik haar dan maar 1x per dag geven?

    • sandra

      beste
      mijn border blijft maar trekken met de leiband en zich fixeren op auto,s
      en het volgende probleem slechte eter wil bijna geen korrels eten

    • Kirsten Hopcraft

      Onze border van bijna 9 maand apporteert niet. Het is een verzamelaar, hij brengt een stuk terug en gaat dan liggen knagen, of het nou hout is of metaal. Aangezien we hem straks willen opleiden tot hulphond, moet het apporteren er in komen, liefst in alle rust. Goede tips hiervoor?? Hij zal dan alles moeten kunnen pakken, zonder alles kapot te maken, nu kauwt hij te veel/snel

    • Danielle schoeters

      Mag mijn border collie Frontline tegen vlooien krijgen.

    • Linda Sins

      dag Henk
      wat mij momenteel vooral bezig houd is dat ik sinds drie dagen een pup van 9 mnd terug heb uit eerste eigen nest zuivere werklijnen, ze heeft door haar energie level zich zelf geketst in de onder rug, bij de mensen geen uitdaging gehad en geen spieropbouw of haar energie leren temperen ze heeft de felheid van drie bc in zich en zal zich op deze manier kapot lopen hoe krijg ik haar in een stabiele fase met haar energie level onder controle zonder overbelasting door de ontploffingen van het racen? zodat ze kan uitgroeien zonder frustratie

    • Carine

      Hey Henk,
      Eerst en vooral bedankt voor de vele tips die we al gekregen hebben.
      Onze BC Lex is een hele lieve hond maar heel druk. Hij kan niet rustig binnen bij ons zijn. Ik ben verplicht van hem hele avonden buiten te laten. Gaan wandelen met Lex is zeer vermoeiend, hij springt naar elke auto die hij tegenkomt en blijft ook niet bij ons. Het commando “dicht” is hem helemaal vreemd. Ik denk soms dat hij doof is maar dat blijkt (gelukkig) niet het geval. Ik blijk er maar niet in te slagen om “baasje” te zijn van Lex. Wat moet ik doen ?
      Mvg.
      Carine.

    • Vandermeeren Leentje

      Beste Henk, o zo bedankt voor al jouw bordercollie-tips, ik heb er intussen al heel wat van opgestoken!Lili wwerd op 9 februari 1 jaar en we zijn nu ook volop gestart met grote aktivia-wandelingen, zowel haar als mijn dada!Maar tegenwoordig gaat ze met veel tegenzin naar de hondeschool, en wil ze daar geen enkele oefening meer uitvoeren en wanneer ze dan voelt dat ik teveel druk op haar leg, is ze compleet van haar melk!niet dat ik dat heel erg vind want tenslotte wil je enkel datgene wat je zelf van je hond verwacht en ben ik heel tevreden daarover, ze is supersociaal naar kinderen en volwassenen en voor mij is dat zeker van het allergrootste belang!Maar naar soortgenoten kan ze heel raar uit de hoek komen!Eerst aftasten en dan pas aat ze beoordelen hoe ze reageert : ofwel heel speels en onderdanig ofwel ‘snauwen, waarschuwen’zonder daarbij te bijten naar…,gelukkig herken ik inmiddels heel goed de signalen!Zouu het kunnen, en ik vraag me daadwerkelijk af of dit alles te maken heeft met onzekerheid of hoe denk jij daarover?Ook extreem veel schrik van koeien in de weide maar voor mij zeker het allerminste!Hoedanook, lili en ik zijn intussen al zeker 2 handen op 1 buik en onze relatie zit prima maar ook wij als mensen zijn verre van perfect he?Waarom zouden onze geliefkoosde 4voeters dat dan wel zijn?vl groetjes aan alle hondebaasjes, l&l, lili en leen

    • Jo

      Wanneer wij met onze BC gaan wandelen en een praatje willen maken met de mensen die we tegenkomen begint ze (de BC !) voortdurend te blaffen. Gevolg …. praatje afbreken en verder wandelen.

      Het trekken aan de lijn hebben we “onder controle” gekregen met een gentle leader. Dan kan ze minder trekken …

    • Elina

      beste Henk,

      eerst en vooral bedankt voor de vele tips ! Ik heb er veel van opgestoken en ik vind u een grote inspiratiebron. Mijn hond Lucy word bijna 1 jaar oud. ze is een zeer lieve en sociale hond als het op mensen aankomt, maar vertoont soms angstig gedrag bij sommige honden; ze durft soms wel eens lelijk doen door haar tanden te ontbloten en te happen. Maar dit is niet bij elke hond het geval, wel stelt ze zich heel onderdanig op en moet ze eerst wat opwarmen vooraleer ze begint te spelen met een hond dat ze wel ziet zitten. Daarnaast heeft ze ook een grote angst voor koeien. Van zodra ze de wei met koeien in de gaten heeft, verstijft ze en wil niet verder gaan. Als puppy ging ze wel altijd onder het schrikdraad om in de wei van de koeien te komen, maar ze werd eens geëlektrokuteerd door het schrikdraad. Misschien heeft dit er mee te maken ? tot slot heb ik ook gemerkt dat ze veel gromt als ze katten ziet vanuit ons raam en blaft ze veel in de avond als ze buiten zit, wat de buren irriteert. Ik weet me echt geen raad hoe ik dit kan aanpakken en hopelijk kan u me hierbij helpen
      groetjes,

      Elina

    • Heidy Van Sande

      Dag Henk,

      Ik kreeg voor mijn verjaardag van mijn man een heleboel ebooks van jou kado. Deze, samen met jouw nieuwsbrieven, helpen me heel goed in het opvoeden van onze BC. Dankjewel!
      Onze BC is nu 4 maanden oud en doet het fantastisch maar er is voorlopig een vervelend trekje waar ik geen oplossing voor vind.
      Ik train dagelijks me hem en dat gaat heel goed en heel snel. Maar 1 keer per week ga ik ook met hem naar de hondenschool. Daar krijgen we extra tips en oefeningen op een zeer fijne manier. Maar we zitten met 10 hondjes in een groepje wat maakt dat het soms allemaal wat langer duurt. Logisch. Onze BC is erg ongeduldig. Hij wil altijd maar meer en sneller opdrachten (en bijgevolg ook snoepjes). Hij blaft dus heel vaak, in de les. Ik vind dat zelf heel storend omdat het mijn aandacht van de lesgever afleidt en vind het ook vervelend voor de anderen. Ik wil niet van school of groepje veranderen want ben immers heel tevreden over de aanpak in deze hondenschool. (ik heb er al een paar geprobeerd bij mijn vorige hond)
      Ik geef hem nu al tussentijdse opdrachtjes om hem bezig te houden tijdens het wachten maar hij lijkt het tempo steeds meer op te drijven. Ik wil hem dus graag iets geduldiger laten worden of op zijn minst, stiller 🙂

      Heb jij een tip?

      Met vrgr,

      Heidy

    • Amanda

      Mijn bc kan niet alleen zijn wat echt heel vervelend is. Ik kan ook niet naar boven in huis. Dan moet ze mee. Ik kan eigenlijk niets doen als ze er is. Ze is 8 mnd.

      en ze bespringt lawaai brommers. Elektrische dus niet. Fietsen niet. Alleen die lawaaiscooters en brommers. Ze kan ook slecht tegen kantenmaaiers. Maar dat ervaar ik niet als een probleem. Die kan ik uit de weg gaan. Het is dus het geluid. En afleiding met wat dan ook helpt niet.
      Nul restultaat. Probeer ze nu zoveel mogelijk te vermijden. En ik draai haar om. Ze springt er echt naar toe. Dus iedereen schrikt zich kapot. Ik ben al 3 keer gevallen met haar daar door. Pak de lijn dan heel kort. Want springen doet ze zeker.

    • Sonya

      Dag Henk,
      Allereerst bedankt voor de tips tot nu toe.
      Ik heb een BC van 19 maanden en ik zal heel graag willen dat hij netjes naast mij losloopt. Momenteel als hij los is zoekt gelijk een stok om te spelen.
      Hoe pak ik dat op? Wat zijn jouw tips?

      Met vriendelijke groet,
      Sonya

      • Border collie vriend

        Dag Sonya,

        Bedankt voor je bericht! Fijn om te horen dat je wat aan de tips hebt gehad.

        Het gedrag dat je beschrijft is typisch voor een Border Collie. Ze zijn actief en hebben een natuurlijke drang om te spelen en te werken. Het zoeken van een stok is een manier voor hem om zichzelf te vermaken. Hier zijn enkele tips om je BC te leren netjes naast je te lopen:

        Training met beloning: Begin met het trainen van je BC aan de lijn. Elke keer als hij netjes naast je loopt, beloon je hem met een snoepje of een verbale beloning. Dit helpt hem te begrijpen wat je van hem verwacht.

        Gebruik speelgoed: In plaats van een stok, kun je een favoriet speeltje van hem gebruiken. Gooi het speeltje een paar keer voor hem uit en laat hem het terugbrengen. Na een paar keer, stop je met gooien en houd je het speeltje bij je. Als hij netjes naast je blijft lopen, kun je het speeltje weer gooien als beloning.

        Afleiding: Als hij een stok zoekt, leid hem dan af met commando’s zoals ‘zit’ of ‘blijf’. Beloon hem als hij luistert.

        Consistentie: Het is belangrijk om consistent te zijn in je training. Als je niet wilt dat hij met stokken speelt, zorg er dan voor dat je dit altijd verbiedt, niet alleen tijdens de training.

        Oefening: Oefen regelmatig met je BC, zowel in een bekende omgeving als in nieuwe omgevingen. Hoe meer je oefent, hoe beter hij zal worden.

        Geduld: Vergeet niet dat elke hond zijn eigen tempo heeft. Wees geduldig en blijf positief. Met tijd en inzet zal je BC leren wat je van hem verwacht.

        Ik hoop dat deze tips je zullen helpen. Veel succes met de training en mocht je nog vragen hebben, laat het me gerust weten!

        Met vriendelijke groet,

        Henk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.