Border Collies staan bekend om hun uitstekende herdersvaardigheden, en een van de meest opvallende gedragingen is hun natuurlijke neiging om te proberen auto’s en andere voertuigen te drijven. Dit gedrag, bekend als autodrijven, kan gevaarlijk zijn voor zowel de hond als de bestuurder. Het is belangrijk om autodrijven bij Border Collies af te leren om de veiligheid van zowel de hond als de mensen op de weg te waarborgen. In dit artikel zullen we bespreken waarom Border Collies autodrijven, de gevaren ervan, en enkele effectieve methoden om dit gedrag af te leren.

Waarom Border Collies autodrijven?

Het autodrijfgedrag is diepgeworteld in de aard van Border Collies. Ze zijn gefokt om vee te hoeden en te drijven, en hun instinct en aandrijving om te bewegen en te controleren vertaalt zich soms naar het proberen te drijven van bewegende objecten zoals auto’s. Border Collies hebben een natuurlijke behoefte om te werken en een sterke werkethiek, en het autodrijven is een manier voor hen om deze energie te kanaliseren.

Gevaren van autodrijven

Hoewel het autodrijven voor Border Collies een natuurlijk gedrag is, kan het zeer gevaarlijk zijn voor zowel de hond als de mensen op de weg. Hier zijn enkele potentiële gevaren van autodrijven:

  1. Verkeersongevallen: Als een Border Collie auto’s probeert te drijven, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. De hond kan de aandacht van de bestuurder afleiden, waardoor de bestuurder de controle over het voertuig kan verliezen en een ongeval kan veroorzaken.
  2. Verlies van de hond: Een Border Collie die achter auto’s aanrent, kan per ongeluk verdwalen of de weg kwijtraken. Dit kan leiden tot het verlies van de hond en het creëren van een potentieel gevaarlijke situatie voor de hond zelf.
  3. Fysiek letsel: Als een Border Collie probeert auto’s te drijven, kan hij in botsing komen met een voertuig of op andere manieren fysiek letsel oplopen. Dit kan variëren van kleine schrammen en kneuzingen tot ernstigere verwondingen.

Effectieve methoden om autodrijven af te leren

Het is essentieel om autodrijven bij Border Collies af te leren om hun veiligheid en die van anderen te waarborgen. Hier zijn enkele effectieve methoden om dit gedrag af te leren:

  1. Beheersing van basiscommando’s: Zorg ervoor dat je Border Collie een stevige basis heeft in gehoorzaamheidstraining. Leer hem essentiële commando’s zoals “zit”, “blijf” en “hier komen”. Dit helpt bij het opbouwen van controle en focus, waardoor je beter kunt reageren op situaties waarin de hond geneigd is om auto’s te drijven. Oefen regelmatig met je Border Collie om ervoor te zorgen dat hij deze commando’s goed begrijpt en gehoorzaamt, zelfs in afleidende situaties.
  2. Sociale en mentale stimulatie: Border Collies hebben een actieve geest en hebben behoefte aan voldoende mentale en fysieke stimulatie. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt, zoals lange wandelingen, spelen in de tuin of het beoefenen van hondensporten zoals behendigheid of flyball. Bied ook mentale uitdagingen, zoals puzzelspeelgoed en trainingssessies om de geest van je Border Collie bezig te houden.
  3. Alternatieve activiteiten: Om de behoefte van je Border Collie om te werken en te bewegen te vervullen, kun je alternatieve activiteiten aanbieden die veilig en bevredigend zijn. Denk aan activiteiten zoals gecontroleerd apporteren met een bal of frisbee, gehoorzaamheidsoefeningen, speuren of het aanleren van nieuwe trucjes. Door je Border Collie te betrekken bij deze activiteiten, geef je hem een uitlaatklep voor zijn energie en drive.
  4. Gebruik van positieve versterking: Beloon gewenst gedrag en negeer ongewenst gedrag. Zodra je Border Collie stopt met autodrijven en bij je komt of een ander gewenst gedrag vertoont, beloon hem dan met lof, aandacht en traktaties. Wees geduldig en consequent in je training, en vermijd straf of harde correcties, aangezien deze negatieve effecten kunnen hebben op de relatie met je hond.
  5. Gedragsbegeleiding: Als het autodrijfgedrag van je Border Collie hardnekkig is of als je moeite hebt om het zelf af te leren, kan het raadzaam zijn om een professionele hondengedragstherapeut te raadplegen. Een gedragstherapeut kan je helpen bij het identificeren van de oorzaken en triggers van het autodrijven, en een op maat gemaakt trainingsplan opstellen om dit gedrag te corrigeren.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat het aftrainen van autodrijven bij Border Collies tijd, geduld en consistentie vereist. Blijf consequent werken aan training en bied voldoende mentale en fysieke stimulatie voor je hond. Met de juiste aanpak en begeleiding kun je het autodrijven bij je Border Collie verminderen en hem helpen zich op een veilige en gepaste manier te gedragen in de buurt van voertuigen.

Als je meer wilt weten over het opvoeden en trainen van Border Collies, dan is het aan te raden om het Border Collie Handboek te raadplegen. Hierin worden verschillende methoden en tips besproken om autodrijven en ander ongewenst gedrag bij Border Collies af te leren. Of je nu een nieuwe eigenaar bent of al ervaring hebt met Border Collies, dit handboek kan je helpen om een beter begrip te krijgen van deze bijzondere en intelligente honden.

Wil je meer informatie over het Border Collie Handboek en hoe het jou kan helpen bij het opvoeden en trainen van je hond? Ga dan naar https://bordercolliegeheimen.nl en ontdek alles wat je moet weten over het boek en de voordelen die het kan bieden voor jou en je Border Colli

    5 replies to "Border Collie Autodrijven Afleren: Een compleet stappenplan?"

    • janny

      Hallo, mijn hond heeft hier ook last van, Bosnische Herder. ik kan het haar moeilijk afleren. zodra er een rijdende auto met een kar aankomt dan is ze daarop gericht. Ze trekt verder niet aan de lijn en is gefocust op mij. Maar zodra er een rijdende auto met een kar aankomt dat kan ik haar aandacht niet meer krijgen.Ze gaat dan blaffen en trekken aan de lijn en is helemaal van de wereld. Wat te doen? ik ben radeloos

    • Danny Smits

      Hier ook. Loena nu 5 maanden rent achter alles aan wat vaart heeft. Mountainbikers zijn zeer niet veilig. Erg lastig om dit te trainen. Ze vind alles nog spannend en interessant. Hoe het beste te handelen?

    • Mirjam

      Mijn hond (kruising BC /boerenfox) heeft dit probleem ook, terwijl hij verder perfect luistert! Wat bij hem goed werkt is dat hij al zijn voer “al wandelend” moet verdienen…hierbij heb ik het commando”kijk”aangeleerd, en op het moment dat hij gaat focussen op een auto zeg ik “kijk!” Hij richt zijn blik dan op mij omdat hij dan wat lekkers krijgt. Indien er echt iets heel groots aankomt zoals een stadsbus, begin ik hetzelfde en laat hem dan naast me zitten en blijf m afleiden. Tot nu toe werkt het!

    • Nets

      Mijn bordercollie drijft net als ik er een moment niet op bedacht ben brommers, auto’s en fietsers. Ze is over het algemeen behoorlijk gefocust op mij. Het is heel moeilijk trainen omdat ze, zodra ze aangelijnd is (kort of lang) totaal geen interesse toont in voertuigen of voetgangers. Ik moet haar dus trainen terwijl ze los loopt en dat is erg riskant dus. Als ik het aan zie komen kan ik haar afleiden en loop dus constant spieren rond. Ik ben per dag ongeveer 2 tot 3 uur met haar op pad, met steeds oefeningetjes. Dus haar energie kan ze goed kwijt, daaraan ligt het niet….

    • Nets

      Mijn bordercollie drijft net als ik er een moment niet op bedacht ben brommers, auto’s en fietsers. Ze is over het algemeen behoorlijk gefocust op mij. Het is heel moeilijk trainen omdat ze, zodra ze aangelijnd is (kort of lang) totaal geen interesse toont in voertuigen of voetgangers. Ik moet haar dus trainen terwijl ze los loopt en dat is erg riskant dus. Als ik het aan zie komen kan ik haar afleiden en loop dus constant spiedend rond. Ik ben per dag ongeveer 2 tot 3 uur met haar op pad, met steeds oefeningetjes. Dus haar energie kan ze goed kwijt, daaraan ligt het niet….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.