Ik ben ervan overtuigd dat indien je je echt toelegt op het trainen van je Border Collie, je dit zeker leuk zal kunnen gaan vinden. Er zijn uiteraard verkeerde manieren om je hond te trainen maar het trainen van een Border Collie kan zeker een toffe en spannende hobby zijn die zowel voor jou en je hond lonend zijn.

Algemene Training Van Een Border Collie 

Je Border Collie gehoorzaamheid aanleren, hem leren om de frisbee terug te brengen of het hoeden van dieren is gemakkelijk indien je de correcte benadering toepast. Ik hoop dat je het nuttig vindt dat ik hier de meer algemene training van een Border Collie zal bespreken.

Het trainen van je Border Collie zal hem de basis van gehoorzaamheid bijbrengen. Er zijn bepaalden dingen (zoals niet bijten, niet blaffen, zindelijkheid,…) die je je hond zo snel mogelijk wilt aanleren. Al deze zaken kan je je hond aanleren op dezelfde manier.

 

Positieve Benadering

Ik raad iedereen aan om een positieve benadering te hanteren. Dit betekent dat je je hond beloont voor iets dat hij goed doet in plaats van hem te straffen voor iets dat hij verkeerd doet. Je wil de training dus benaderen als een leermoment in plaats van hem te straffen. Border Collies zijn van nature erg gevoelig en loyaal. Dat wil zeggen dat ze je willen plezieren en ze zullen er geen voordeel bij hebben indien je hardvochtig bent. 

Clicker

De gemakkelijkste manier om een hond te trainen is met behulp van een clicker. De clicker wordt gebruikt om de aandacht van de hond te trekken en het versterken van goed gedrag. De clicker wordt gebruikt wanneer de hond het gewilde gedrag vertoont en je kan dan de clicker gebruiken samen met een snoepje als beloning. Uiteindelijk zal je stem de clicker vervangen wanneer je hond al verder geraakt is in zijn training.

Misschien wil je je Border Collie trainen voor iets sportief zoals een obstakelparcours of een frisbeejacht. Indien je een Border Collie traint zijn er verschillende leuke activiteiten die je samen met je hond kan doen. Als we bijvoorbeeld specifiek kijken naar een frisbeetraining, wil je dezelfde positieve versterking en clickermethode gebruiken zoals bij de gehoorzaamheidtraining.

Je begint gewoon te spelen met de frisbee zodat je Border Collie  enthousiast wordt over het object want je wil dat je Border Collie de associatie maakt tussen de frisbee en plezier. Daarna wil je hem leren om de frisbee na te jagen door hem net voor jou op de grond te gooien. Wanneer de hond hem vastneemt gebruik je de clicker en geef je hem een snoepje.

Herhaal dit totdat de hond consequent de frisbee gaat halen. Je herhaalt dit proces totdat hij leert om de Frisbee terug te brengen. Je zal hem ook voorzichtigheid bijbrengen door erop te letten dat hij de frisbee niet kapot bijt. Neem je tijd hiervoor en zorg ervoor dat het plezierig is voor jou en je hond.

Schapendrijven

Het aanleren van het schapendrijven is vrij gemakkelijk omdat je inspeelt op hun instinct. Het moeilijkste is om hen te leren gehoorzamen op basis van jouw stem. Eerst moet je hen introduceren aan de kudde en hen op hun gemak doen voelen in de nabijheid van dieren. Nadien zijn er enkele basisopdrachten die je je Border Collie wil aanleren: flankeren, lopen, halen, sturen en hen in de omheining krijgen.

Als je bijvoorbeeld wil dat je hond de kudde naar jou toe stuurt, wil je dat hij achter de kudde loopt en hen zo naar jou brengt. Laat de hond toe om zijn instincten te gebruiken bij het naar jou brengen van de kudde maar geef hem verbale of fysieke correcties indien nodig. Gebruik enkel de fysieke correctie wanneer de verbale correctie niet werkt, maar sla nooit je hond.

Het enige dat je moet doen is aan zijn halsband trekken of hem bij de schouders nemen en zacht schudden. Sta dan op de correcte plaats en breng hem naar je toe. Indien je dit correct doet kan een fysieke correctie beter werken dan de verbale. Wees voorzichtig en observeer altijd het gedrag van je Border Collie want dit zal je duidelijk maken welke correctie je wil toepassen.

Dit waren de meest voorkomende onderdelen van de training van een Border Collie want er zijn nog andere taken dat je je hond wil aanleren. Er is nog veel te leren over het trainen van een Border Collie, zoals onder andere de reden waarom je hond slecht gedrag vertoond, de psychologische trigger dat hem gehoorzaam maakt en het belang van het vermijden van negatieve training.

Het gebruik van de clicker en de snoepjes alleen zal er niet voor zorgen dat je hond perfect getraind is. Ik heb een GRATIS nieuwsbrief die verder zal helpen met het effectief trainen van jouw Border Collie. Deze gids zal het trainen van je Border Collie vergemakkelijk voor jou en je hond.

Wil Jij Nog Meer Tips En Technieken Ontdekken Over De Training, Opvoeding En Verzorging?

Meld je dan aan voor mijn Border Collie nieuwsbrief door op de onderstaande link te klikken. Je ontvang direct een GRATIS boek om probleemgedrag van je border collie op te lossen.

Border Collie nieuwsbrief <== Klik Hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.