border collie dominantieIn dit artikel ontdek je een aantal signalen die kunnen duiden op een dominantie probleem bij de Border Collie.

Tevens ontdek je een aantal eenvoudige tips die je hiermee kunnen helpen en wat je vooral niet moet bij bij een dominante Border Collie.

Er zijn een paar signalen waar je op moet letten als je vermoedt dat jouw Border Collie hond dominantie problemen heeft ontwikkeld.

Als jouw hond een paar van de onderstaande gedragsgewoonten heeft ontwikkeld, hoeft dat niet per definitie te betekenen dat jouw Collie dominantie problemen heeft.

Het is soms makkelijk om een dominantieproblemen te verwarren met gewoon normaal gedrag, dus trek niet te snel conclusies.

Gedragsgewoontes Die Kunnen Duiden Op Een Dominantie Probleem

Aan de lijn trekken – Een Border Collie die graag de rest van de roedel leidt denkt dat hij de leider van de roedel is.

Dus, als jouw Border Collie jou begint te leiden naar waar hij heen wil in plaats van dat hij naar je luistert, dan kan dat een eerste signaal zijn van dominant gedrag.

Maar soms kan het trekken aan de lijnen een symptomen zijn van andere problemen, zoals een Border Collie die te opgewonden is of waar te weinig me wordt gewandeld.

Voedsel Agressie – Als jouw hond begint te grommen of wantrouwend is tegenover jou dan kan dat een signaal zijn van dominant gedrag.

Nogmaals, als je Border Collie dit doet, dat betekent niet dat het agressief is. Veel honden die geen gehoorzaamheidsproblemen hebben reageren ook op deze manier.

Bedelen Om voedsel – Bedelen om voedsel is ook weer een van die “misschien” symptomen.

Constant bedelen om voedsel, zelfs na een maaltijd zou kunnen betekenen dat de hond denkt dat hij het eerder mag eten dan jou.

Het kan natuurlijk ook betekenen dat je hond gewoon gek is op het eten van eten!

Weigert Om Naar Jou Te Luisteren – Ongehoorzaamheid en het weigeren van trucjes of commando’s die hij al kan uitvoeren is een goede indicator van vroege dominantie problemen.

Als jouw Border Collie weet hoe bepaalde trucjes of commando’s moet uitvoeren, maar het niet doet, dan is de kans groot dat hij het gevoel heeft dat hij niet naar je hoeft te luisteren.

Grommen Wanneer Je Hem Van Het Bed Duwt – Als jij je hond van het bed probeert te duwen en hij vervolgens begint te grommen dan is er een grote kans dat je hond voelt dat jij niet de bevoegdheid hebt om hem te leiden.

Elke Vorm Van Grommen Of Agressie Naar Jou Toe – Dit hangt natuurlijk af van de situatie.

Als jouw Border Collie naar je gromt als je met zijn speelgoed speelt, of als je in de buurt van zijn mand komt, dan ziet je hond jou niet als de leider en zal hij geen vertrouwen in je hebben.

Omgaan Met Een Dominante Border Collie

Als jouw Border Collie het vertrouwen in jou verliest en geen gehoor geeft aan je acties, dan betekent dit dat je hond je niet ziet als de Alpha Dog, of de roedelleider.

Dit betekent dat jij je Border Collie moet laten zien dat jij over de kwaliteiten beschikt om de roedel te kunnen leiden om zo zijn vertrouwen terug te winnen.

De meest effectieve manier om dat te doen is om met eenvoudige gehoorzaamheidstraining te beginnen.

Beginnen met oefenen van reeds bekende oefeningen terwijl je hem ook nieuwe oefeningen leert.

In het wild, is de “alpha hond” degene die de rest van de roedel leert hij zij zich moeten gedragen en vertelt wat ze moeten doen, en dat is wat jij nu precies gaat doen.

Eenvoudige Tips Die Je Helpen Omgaan Met Een Dominante Border Collie

Loop zelfverzekerd en trots rond – Dit klinkt zo eenvoudig, maar geloof me, honden zijn erg goed in het detecteren van emoties bij mensen en een van de kwaliteiten die ze zoeken in een leider is vertrouwen.

Beloon je hond altijd als hij naar je luistert – Je wilt dat je hond begrijpt dat als hij naar je luistert hij zal worden beloond.

De beloning hoeft niet altijd een traktatie te zijn. Gewoon een aai over zijn bol, samen met de woorden “brave hond” zal net zo goed werken.

Gebruik nooit trucjes om je hond naar je te laten luisteren – Belonen is een ding, maar trucjes gebruiken om je hond naar je te laten luisteren is weer iets compleet anders.

Je geeft je leiderschap en gezag uit handen als je Border Collie alleen dingen doet op zijn eigen voorwaarden.

Negeer je hond als hij begint te bedelen – Geef niet toe aan de verleiding door hem wat van jouw eten te geven. Vergeet niet dat jij als leider altijd de voorwaarden stelt.

Dus, als je hem een traktatie wilt geven, zorg er dan voor dat hij een truck of een commando moet uitvoeren om de beloning te verdienen.

Wat Je NIET Moet Doen Bij Een Dominante Border Collie

Hieronder tref je een aantal  dingen die je vooral niet moet doen bij een dominante Border Collie. Het zal de relatie tussen jou en je hond alleen maar schaden en kan leiden tot verdere agressie problemen.

Niet Doen… Bijt niet in het oor van jouw hond. Hoe vreemd dit ook klinkt, ik ken sommige mensen die het wel hebben gedaan!

Jouw Border Collie zal je niet gaan respecteren nadat je hem in zijn oor hebt gebeten, hij zal alleen maar gaan zie een of andere gekke maniak!

Niet Doen… Worstelen met je hond om hem te laten zien dat jij de leider bent. Het is wreed, niet effectief en helemaal niet nodig.

Niet Doen … Je Border Collie laten verhongeren. Het beheren van het eten is een ding, maar je hond laten verhongeren is gewoon dierenmishandeling.

Niet Doen … Het volgen van adviezen die suggereren dat je je hond moet straffen om jouw dominantie te tonen. De persoon die je dat advies geeft weet helemaal niets over Border Collies.

Heb je ook ervaring met dominantie problemen bij een Border Collie of heb je meer tips? Geef hieronder je reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.