Heupdysplasie Bij Border ColliesHeupdysplasie bij border collies is een afwijking van de heupgewrichten, waarbij de kom van het heupgewricht de kop van het bovenbeen onvoldoende omsluit.

Hierdoor ontstaan ontstekingen en botwoekeringen wat uiteindelijk kan leiden tot zwakte en verlamming van de achterhand.

Heupdysplasie komt veel voor bij grote en zeer grote honden, maar ook in veel mindere mate bij middelgrote en zelfs kleine rassen.

Wat Zijn De Symptomen Van Heupdysplasie?

De symptomen van heupdysplasie verschillen, waardoor het moeilijk is om te voorspellen wanneer of zelfs of een border collie met de aandoening symptomen zal gaan vertonen.

Sommige border collies zijn heel stoïcijns en zullen ondanks de pijn gewoon doorwerken.

De symptomen kunnen worden beïnvloed door voeding, de mate van lichamelijke inspanning, het weer en andere omgevingsfactoren.

Sommige border collies blijven actief, terwijl andere ernstige verlammingsverschijnselen vertonen.

Sommige honden worden minder mobiel, hun gang wordt anders en ze zullen bewegingen vermijden waarvoor ze hun achterpoten volledig moeten strekken of buigen.

Sommige border collies worden stijf en  krijgen pijn in hun achterpoten na beweging of ’s morgens als ze wakker worden.

Ze krijgen moeite met opstaan en willen de trap niet meer op. Andere gaan zwaaien of krijgen een bewegen gelijktijdig hun achterpoten.

Hoe Kan Je Heupdysplasie Voorkomen?

Beperk de kans op heupdysplasie zoveel mogelijk door je hond kan en klare voeding te geven van een goed merk.

In het eerste levensjaar moet een border colliepup beslist worden ontzien. Laat je pup het eerste jaar geen traplopen. Laat hem ook niet te lang ravotten met andere honden of te wild achter stokken en ballen aanrennen.

Hierdoor kan je pup abrupte en onverantwoorde bewegingen maken waardoor zijn kwetsbare gewrichten te zwaar worden belast.

Een belangrijke maar onbekende oorzaak van heupdysplasie is de vloer in je huis. Parket of tegelvloeren zijn veel te glad voor een jongen border collie.

Het regelmatig uitglijden kan complicaties veroorzaken die heupdysplasie bevorderen.

Heb je een gladde vloer, leg er dan dekens of oude vloerbedekking op.

De Behandeling Van Heupdysplasie

De behandeling van heupdysplasie varieert en kan bestaan uit eenvoudige pijnstillers of zwaardere medicijnen.

Afhankelijk van de leeftijd van de border collie en de ernst van de aandoening kan de dierenarts een operatie aanbevelen, waarbij de heupkom wordt gekanteld of zelfs een complete kunstheup wordt geplaatst.

Heb je ook ervaring met heupdysplasie bij border collies of heb je een vraag hierover? Laat hieronder je reactie achter!

    4 replies to "Heupdysplasie Bij Border Collies"

    • Kristel De Prycker

      Hallo,
      Onze Border Collie Luka was 1 jaar oud toen we ontdekten dat hij heupdysplasie had. Hij had D en E. De eerste maanden kreeg hij medicatie maar na opzoekwerk kwamen we bij goudaccupunctuur. Het was een dierenarts in Duitsland. Na veel met hem besproken te hebben, hebben we gekozen om dit te laten doen in plaats van een zware operatie. Moest het niet helpen kon een operatie nog altijd. we zijn nog altijd heel tevreden van de behandeling want Luka is nu 6 jaar en is heel speels en pijnvrij. Super behandeling. Voor meer info ben ik altijd bereid. Groetjes

      • Van Oudenhove Dirk

        Wij hebben een Border Collie van 1 jaar waar ook heupdysplatie bij vastgesteld is.Wij hadden graag meer info over de behandeling die jullie deden want nu krijgt ze ontstekingremmers en we zien geen beterschap integendeel .Mijn tel.nr is 0474/528401 of via mail .Alvast hartelijk bedankt dat je tijd nam om dit te vermelden het geeft ons hoop .Gina

        • sylvia ramaekers

          graag meer info over die behandeling
          waar was dit ? prijs ? duurtijd ? ….
          dank je wel alvast !

      • sylvia ramaekers

        kan je mij meer info geven aub over die behandeling ?
        adres ? prijs ? duurtijd behandeling ? …
        heb interesse, mijn bc is nu 7 md en idem probleem.
        dank je wel alvast !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.