border collieEen Border Collie is een zeer energieke, enthousiaste en intelligente hond graag werkt en bij mensen in de buurt is.

Het is een van de weinige hondenrassen die op alle leeftijden met de juiste training gemakkelijk kan worden getraind.

Ze reageren het best op vriendelijk prijzen en beloningen, maar genieten er ook van als ze hun werk goed doen.

Border Collies zijn historisch gefokt om vee te drijven, en ze gebruiken deze natuurlijke intelligentie en probleemoplossend vermogen nog steeds, ongeacht gebruik waar ze zijn of wat ze doen.

Training

Border Collies hebben de neiging het goed te doen als ze werken en voelen dat ze betrokken worden bij de familie.

Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden getraind in zowel positief en negatief gedrag, waardoor je moet voorkomen dat je per ongeluk het verkeerde gedrag erin traint.

Border Collies reageren heel goed op positief prijzen als beloning, maar ook op genegeerd worden als vorm van straf.

Een Border Collie mag nooit streng gestraft worden, aangezien ze gemakkelijk timide of verlegen kunnen worden.

Hierdoor is een vroegtijdige socialisatie met mensen en andere dieren vereist om verlegenheid naarmate ze ouder worden te voorkomen.

Als een Border Collie eenmaal goed gesocialiseerd is, houden ze ervan om met hun eigenaar of familie overal mee naar toe te gaan, en leren ze heel makkelijk commando’s zoals ‘zit’ ‘af’ en ‘blijf’.

Omdat ze historisch gefokt zijn om vee te drijven, reageren ze goed op handtekenen en signalen of fluittraining.

Beweging

Voor degenen die ervan houden om elk moment te gaan wandelen, rennen of om erop uit te trekken is de Border Collie de ideale hond.

Ze hebben een grenzeloze energie, maar zijn niet hyperactief of problematisch, mits zij voldoende gelegenheid krijgen om hun energie kwijt te kunnen.

Border Collies hebben op zijn minst minimaal 2 uur beweging per dag nodig.

Alleen fysieke beweging is voor dit ras echter niet voldoende. Border Collies moet hun hersenen kunnen gebruiken.

Training, speurspelletjes en allerlei oefeningen in huis houden ze bezig en voorkomen dat ze zelf activiteiten gaan verzinnen.

Als Border Collies niet genoeg activiteiten krijgen aangeboden, kan dit probleemgedrag uitlokken.

Temperament

Over het algemeen maken Border Collies graag deel uit van je leven. Ze zijn zeer trouw aan hun baas, en dan vooral diegene waar hij het vaakst mee werkt.

Zijn ze gek op aandacht en kunnen dan ook gigantische zeurkousen zijn die om aandacht blijven drammen.

Vanaf het moment dat een Border Collie nog maar een paar maanden oud is, zal hij proberen de mensen en dieren om hem heen te testen en om zijn plaats in de rangorde in huis te bepalen.

Door je op te stellen als de leider, geef je je hond te verstaan dat je de touwtjes in handen hebt en dat hij je moet gehoorzamen.

Bovendien geef je hem de zekerheid dat hij, met jou als leider, veilig is en dat er goed voor hem gezorgd wordt.

Hierdoor neemt de stress af, gedraagt de hond zich ontspannen en kan ook agressief of destructief gedrag afnemen.

Omdat dit ras erg onafhankelijk is en graag voor je wil werken, zullen ze vaak manieren proberen te vinden om je te helpen, en soms is dit gedrag dat een eigenaar niet goedkeurt, zoals graven of kauwen.

Door je Border Collie voldoende beweging te geven en hondenspelletjes met hem te doen, zal je hond snel leren hoe hij zijn baasje kan plezieren en voorkom je sneller probleemgedrag.

Kinderen  En Andere Dieren

Border Collies kunnen wanneer ze goed gesocialiseerd zijn zeer goed opschieten met zowel kinderen en andere huisdieren.

Ze zijn wel meer geschikt voor de wat oudere kinderen omdat ze gevoelig zijn voor harde geluiden en kunnen makkelijker schrikken dan andere rassen.

Ze hebben de neiging om andere honden en katten te drijven. Een enkele keer gaat een Border Collie zover dat hij de gedreven kat probeert te bijten.

Dit gedrag wordt heel soms ook bij kleinere kinderen waargenomen. En dan niet zozeer het drijven maar voornamelijk het bijten (nippen) in bewegende handjes en kleding.

Border collies zijn in mijn ogen nog steeds de meest hartverwarmende metgezellen van kinderen, maar wel met beleid.

Kinderen moeten leren hoe ze veilig met een Border Collie moeten omgaan. Ze moeten leren dat ze een hond met rust moeten laten als hij aangeeft dat hij niet meer wil spelen.

Ze moeten leren dat een hond ongestoord moet kunnen eten, slapen en op een bot moet kunnen kauwen.

Border Collies kunnen zijn goed opschieten met andere dieren, mist ze goed zijn gesocialiseerd.

Ze gaan over het algemeen beter om met de wat grotere hondenrassen dan kleinere, en dit komt grotendeels vanwege hun dominantie neigingen.

Niet alle Border Collies zijn altijd vriendelijk naar andere honden. Maakt jouw hond er een gewoonte van om naar elke hond te grommen dan dient hij daar elke keer voor te worden gestraft.

Laat hem zitten en beloon hem met een aai over de bolletje om aan te geven dat het goed is als hij kalmeert.

Het is altijd belangrijk om toezicht te houden op je hond als hij met andere huisdieren is totdat je zeker weet dat het veilig is.

Katten en Border Collies kunnen leren om goed samen te leven door te socialiseren en toezicht te houden totdat relatie is aangegaan.

Vaak zal je zien dat een Border Collie zal proberen om de kat te drijven. Op het eerste gezicht is het een leuk gezicht als een pup een kat drijft maar later wordt het zeer hinderlijk.

Competitie

Een Border Collie kan zeer goed getraind worden voor sporten op wedstrijdniveau, zoals fly-ball, behendigheid, gehoorzaamheid en schapendrijven in competitieverband.

Omdat ze graag werken en hun eigenaren willen behagen blinken ze uit in de meeste sporten.

De combinatie van hun onuitputtelijke energie en zeer hoge intelligentie die nodig is voor een deel van deze wedstrijden maakt dit ras een natuurtalent.

Ze kunnen gemakkelijk worden geïntimideerd door drukte, dus moeten ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd als je hieraan wilt meedoen.

Het hoeden is een natuurlijke activiteit voor een Border Collie en trainen hen om te werken met vee is de moeite waard.

Als u overweegt dit te proberen het vinden van een goede trainer in uw omgeving die heeft gewerkt met Border Collies .

Over het algemeen is de Border Collie een zeer geschikte hond voor individuen en gezinnen.

Ze maken graag deel uit van je leven, zijn zeer trouw en houden ervan om hun eigenaren te behagen wat je niet bij alle rassen ziet.

Ze zijn zeer intelligent en zullen hun eigenaars verbazen hoe snel ze nieuwe commando’s kunnen leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.