Epilepsie Bij Border ColliesEpilepsie bij Border Collies is een neurologisch probleem dat gespaard gaat met terugkerende aanvallen.

Deze aanvallen kunnen een behoorlijke impact op het hele gezin hebben.

Wat Is Epilepsie?

Epilepsie is een aandoening waarbij er herhaaldelijk toevallen optreden. De frequentie kan variëren tot eens in de zoveel jaar tot enkele weken of zelfs dagen.

Bij een epileptische aanval vindt een ontsporing van de elektrische hersenactiviteit plaats. Dit leidt uiteindelijk tot een soort ontlading in de hersenen dat zich uit in de uiteindelijke epileptische aanval.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire epilepsie.

Secundaire Epilepsie

Bij secundaire epilepsie, ook wel bekend als symptomatische epilepsie, kan er een oorzaak voor de toevallen worden gevonden.

Het is een gevolg van een aantoonbare vorm van hersenbeschadiging zoals bloeding, tumor, trauma, stofwisselingsziekte, erfelijke afwijkingen of infecties.

 Primaire Epilepsie (Indiopatische epilepsie)

Primaire epilepsie, ook wel bekend als idiopatische epilepsie, verwijst naar terugkerende toevallen zonder duidelijke oorzaak.

Om het eenvoudig te zeggen, dierenartsen en onderzoekers weten niet wat de epilepsie veroorzaakt. Experts zeggen hierover “het enige voorspelbare van indiopatische epilepsie is dat het onvoorspelbaar is.”

Indiopatische epilepsie is een belangrijke zorg voor Border Collie fokkers en eigenaren, want ze wordt gezien als een van de meest voorkomende neurologische ziekten bij Border Collies.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de ziekte erfelijk is, maar hoe dat precies in zijn werkt gaat is nog onbekend.

Wat Moet Je Doen Bij Een Epileptische Aanval?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een epileptische aanval niet is te stoppen. Daarnaast is het belangrijk dat je beseft dat jouw Border Collie tijdens een aanval geen enkele bewuste coördinatie heeft.

  • Probeer rustig te blijven. Afwachten en observeren is het juiste advies.
  • Schuif meubelen aan de kant zodat je hond zich niet kan verwonden.
  • Noteer de duur van de aanval en de verschijnselen.
  • Probeer je Border Collie niet te kalmeren door hem te aaien of door hem vast te houden!
  • Als de duur van aanval langer dan 10 minuten duurt, bel dan je dierenarts.
  • Is het de eerste aanval van de hond, dan kun je het beste de volgende dag een afspraak met je dierenarts maken om de hond te laten onderzoeken.
  • Wanneer er al eerder primaire epilepsie is geconstateerd door je dierenarts en je hond heeft meerdere aanvallen achter elkaar, dan kun je na een aanval medicatie toedienen.

Heb jij ervaringen met Border Collies die epilepsie hebben? zo ja, deel deze dan met ons. Jouw reactie is belangrijk om elkaar te kunnen inspireren en motiveren.

    3 replies to "Epilepsie Bij Border Collies"

    • Carmen

      Ik heb momenteel een border van bijna 3 die sinds een jaar epilepsie heeft. Hij ging ook clusteren maar staat sinds een week op phenoral ipv pexion dit middel is redelijk nieuw en helpt niet tegen clusters. Verder als hij een aanval heeft praat ik rustig tegen hem en aai hem ook. Ik houd hem als hij eruit komt dan nog een paar minuten tegen de grond omdat hij half verlamd en blind wilt gaan rondlopen. Het is een vreselijke rotziekte

    • Wilfred

      Wij hebben ook een border collie gehad die we na 7 maanden hebben moeten laten inslapen

    • Mel

      Wij hebben een border (sable) met epilepsie. Ze kreeg 1e aanval toen ze 2 was. Heel heftige ervaring midden in de nacht. Maar, met medicatie gaat het heel goed nu. Ze is nu 6, en heeft maar 1 keer per maand een aanval, soms minder. Dus verlies niet het vertrouwen, het is ook mogelijk dat het dier er goed mee kan leven ! Liefs en succes van ons.

      Medicatie: 2x pd Phenoral

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.