Wanneer we spreken over werken met vee, kan je de vaardigheden van de Border Collie onmogelijk minimaliseren. Deze intelligente en hard werkende honden zijn fantastisch in het hoeden van verschillende soorten dieren zoals schapen, koeien, varkens, struisvogels en nog vele andere.

Hun vaardigheden maakt hen de favoriete hond voor alle landbouwers. Border Collies zijn niet enkel fantastisch op de boerderij maar zijn ook geweldig met frisbees en in alle soorten hondencompetities. Om hen gelukkig en fit te houden, zodat ze deze taken kunnen blijven uitvoeren, moeten de fokkers ervoor zorgen dat ze gezonde puppy’s fokken die vrij zijn van de volgende gezondheidsproblemen.

Heup dysplasie

Heup dysplasie (HD) is de meest voorkomende fysieke gezondheidsproblemen waar Border Collies mee te maken kunnen krijgen. Dit is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een variërende gradatie van losheid aan de heup en een gedeeltelijke verschuiving van de heup en een ernstige artritis.

Heup dysplasie is het resultaat van een abnormale ontwikkeling van het heupgewricht bij een jonge hond. Het kan een invloed hebben op alle poten. Symptomen zijn er niet altijd, maar bestaan vooral uit pijn en ongemak bij een intensieve inspanning en een in het algemeen een minder actieve hond. Zonder een adequate behandeling kan het zijn dat je Border Collie niet langer kan lopen.

CEA

CEA is een aangeboren afwijking waardoor bepaalde delen van het oog zoals de retina, het vlies en het oogwit niet normaal ontwikkelen. Het kan een milde aandoening zijn dat slechts het gezichtsveld beperkt maar het kan ook blindheid veroorzaken. Er is momenteel nog geen medicijn gekend die CEA succesvol behandelt.

Epilepsie

Dit is een andere genetische afwijking waaraan Border Collies kunnen leiden. Het is een chronische afwijking die gekenmerkt wordt door beroertes. Er bestaat een primaire en secundaire vorm van epilepsie.

De primaire vorm van epilepsie wordt genetisch bepaald en wordt vaak de echte epilepsie genoemd. Een hond met primaire epilepsie kan zijn eerste beroertes krijgen op een leeftijd tussen 6 maanden en 5 jaar. Secundaire epilepsie verwijst naar beroertes die het gevolg zijn van een probleem zoals degeneratieve en ontwikkelingsziektes, infecties, vergiftigingen, problemen met het metabolisme en fysieke trauma’s.

Indien je vermoed dat je Border Collie lijdt aan een van de hierboven genoemde gezondheidsproblemen, dan moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Border Collies verdienen beter dan ziek te zijn. Raadpleeg dus geregeld een dierenarts zodat je hond gezond en gelukkig kan zijn en blijven.

Wil Jij Nog Meer Tips En Technieken Ontdekken Over De Training, Opvoeding En Verzorging?

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer informatie over de border collie? Meld je dan aan voor mijn Border Collie nieuwsbrief door op de onderstaande link te klikken. Je ontvang direct een GRATIS boek om probleemgedrag van je Border Collie op te lossen.

Border Collie nieuwsbrief <== Klik Hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.