Het eerste dat mij te binnen schiet is dat sommige gecastreerde mannetjes het niet goed kunnen vinden met niet-gecastreerde mannetjes. Indien je tijdens de wandeling een leiband gebruikt die hem pijn doet kan het zijn dat jouw hond het (negatieve) verband legt tussen het zien van andere honden en pijn.

Dit is een fout die ik enkele jaren terug per ongeluk maakte omdat ik niet beter wist. Ik ging wandelen met mijn hond, en wanneer hij te enthousiast werd bij het zien van andere honden corrigeerde ik hem via de leiband.

Door dit teveel te herhalen, ontwikkelde mijn hond een haat voor andere honden omdat hij de pijn van de correctie begon te associëren met het zien van honden. Misschien is dit niet het geval bij jouw hond, maar ik wil het hier toch vermelden omdat het een veelvoorkomende fout is.

‘Counter Conditioning’ moet een onderdeel zijn van de training zodat jouw hond tenminste neutraal zal reageren wanneer hij andere honden ziet. Het komt er op dat jij jouw hond altijd beloont wanneer hij andere honden ziet en het doet er niet toe hoe hij zich gedraagt.

Op deze manier zal jouw hond het zien van andere honden beginnen associëren met iets positief. Indien je dit voldoende herhaalt, zal jouw hond niet langer agressief zijn wanneer hij andere honden ziet. Ik zal hieronder een link plaatsen die jouw zal uitleggen hoe je exact te werk moet gaan.

Een andere reden waarom jouw Border Collie zo reageert heeft wellicht te maken met zijn angst. Hij voert eigenlijk een show op om de andere hond duidelijk te maken dat hij moet weggaan. Door te wachten tot hij kalmeert kan je de andere hond zelfs dichter brengen.

Hierdoor zal hij beseffen dat het absoluut geen zin heeft om zijn show op te voeren. Dit mag echter niet jouw eerste methode zijn want eigenlijk lost het jouw probleem niet op. Hij zal honden niet liever zien. Je zal enkel het symptoom (de agressie) aanpakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.