Vraag: We hebben Madou een maand geleden geadopteerd uit een asiel. Ze blaft altijd verschrikkelijk wanneer iemand bij ons thuis komt. Recent kwam iemand ons helpen met het installeren van ons internet en deze man vroeg ons om haar buiten te houden omdat ze alle controle verloor. Nadat hij vertrokken was, wilde Madou niet terug naar binnen. Ze is altijd zo ongelooflijk bang en blaft zelfs naar ons wanneer we binnenkomen. Wat kunnen we doen om dit te stoppen? Joyce

Antwoord: Angst in een hond is moeilijk te overwinnen. De beste manier om dit te bereiken is door haar vertrouwen op te bouwen. Vertrouwen opbouwen betekent in eerste instantie dat je haar moet geruststellen dat niemand haar zal pijn doen. Als ze begint te blaffen wanneer iemand binnenkomt is dat omdat ze bang is. Ik raad je aan dat indien mensen binnenkomen ze iets naar haar gooien dat ze graag heeft. Als dit genoeg gebeurt zal ze jouw gasten beginnen zien als iets aangenaam in plaats van iets waar ze bang voor moet zijn.

Zo moet het proces er dan uitzien:

  • Zorg dat ze haar leiband aanheeft en houd haar vast. Hoe verder ze zich van de deur bevindt, hoe minder angstig ze zich zal voelen.
  • Nodig gasten uit en laat hen haar snoepjes toegooien en zorg er dan voor dat ze wegwandelen. De gasten mogen haar niet aankijken en mogen niet blijven staan. Plak een briefje aan de deur en leg hen de situatie uit. Zorg ervoor dat de snoepjes voor jouw gasten beschikbaar zijn voordat ze Madou zien.
  • Laat hen de snoepjes gooien ongeacht hoe Madou reageert. We proberen hier niet haar gedrag te veranderen maar we proberen haar een positief verband aan te tonen. Met de nodige herhalingen zal ze minder beginnen blaffen omdat we de oorzaak wegnemen.

Ik zou het probleem dat ze ook blaft naar jullie op net dezelfde manier aanpakken. Met de nodige herhaling zal ze ook hier beginnen beseffen dat wanneer jullie de kamer binnenkomen er iets goed gebeurt.

Meer algemeen is het voor haar belangrijk dat ze de wereld rondom haar begint te verkennen. Wanneer je haar dit laat doen, moet je ervoor zorgen dat het op haar snelheid gebeurt en dat er aangename dingen gebeuren.

Wanneer je iets specifiek opmerkt dat haar ongelooflijk bang maakt, moet je haar met kleine stapjes begeleiden bij het overwinnen van haar angst. Als je haar dwingt, zal je haar angst enkel erger maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.