overgewicht border collie
Foto: www.mirror.co.uk

Overgewicht bij je Border Collie en het gewicht op peil houden zijn belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Het is jouw verantwoordelijk om zijn gewicht op peil te houden. Overgewicht is een serieus probleem. Bijna 50% van alle honden in Nederland zijn te dik.

Een Border Collie is te dik wanneer zijn taille niet meer zichtbaar is en je  zijn ribben niet kunt voelen. Verder is hij kortademig, futloos en heeft weinig energie. Een reu weegt gemiddeld zo’n 14-20 kg en een teef 12-19 kg.

Wat Zijn De Gevolgen En Oorzaken Van Overgewicht?

Als jouw Border Collie te dik is dan wordt hij vatbaarder voor gezondheidsproblemen, zoals hart en gewrichtsproblemen. Overgewicht vergroot ook de kans op huid- en maagdarm problemen en een verminderde afweer bij infecties. Ook verhoogd het de kans dat ze minder oud worden.

De oorzaken van overgewicht zijn over het algemeen dat veel Border Collies te veel voeding en te veel tussendoortjes krijgen. Ik zie vaak dat bedelen aan tafel wordt beloond. Je Border Collie kijkt je aan met zijn mooie lieve oogjes en ja hoor – je bent verkocht en je geeft hem vervolgens wat lekkers. Niet doen!. Zo nu en dan een mag je hem best eens verwennen maar doe het met mate!

Als je Border Collie de hele dag in zijn mand ligt en jij mag aan het einde van de dag een rondje om het huis wandelen dan zul je begrijpen dat dat voor een actieve hond zoals de Border Collie niet gezond is. Te weinig lichaamsbeweging leid tot overgewicht.

Tips Om Met Overgewicht Om Te Gaan

Het is belangrijk om je Border Collie voldoende beweging te geven. Een Border Collie is gefokt voor het schapendrijven en dat vergt uithoudingsvermogen. Voldoe hier dus in en geef hem minimaal 2 uur beweging per dag. Ga lekker met hem spelen en rennen, ze vinden het werkelijk heerlijk en je doet ze er een groot plezier mee. Volg daarnaast altijd de richtlijnen die op de verpakking staat van de voeding. Onthoud dat dit echter richtlijnen zijn. Pas deze dus aan als je Border Collie minder actief is of veel tussendoortjes krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.