aandoeningen bij border colliesIn dit artikel ontdek je informatie over enkele veel voorkomende aandoeningen bij Border Collies.

Mensen die van plan zijn om een Border Collie te nemen weten vaak niet welke aandoeningen ze bij een Border Collie kun aantreffen. Een Border Collie is erg gevoelig voor een aantal aandoeningen aan het oog en bewegingsapparaat.

Het is daarom belangrijk om te weten welke aandoeningen dit zijn zodat je hond snel de juiste behandeling kan ondergaan.

Heupdysplasie Bij Border Collies

Heupdysplasie bij de border collie is iets wat veel voorkomt. Het is een slechte ontwikkeling van het heupgewricht doordat het weefsel van het gewricht onvoldoende is aangelegd. Hierdoor is de aansluiting van de kop en kom onvoldoende. De kop gaat vervolgens steeds losser zitten en gaat tegen de kom botsen. Omdat de heup niet goed meer beweegt gaat dit pijn doen tijdens het bewegen.

HD is erfelijkheid en wordt via het DNA doorgegeven. Het kan ook een combinatie zijn van erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals veel traplopen, te wild spelen op jonge leeftijd en overgewicht. Heupdysplasie is te herkennen als de hond minder graag of liggend wil spelen, kreupel loopt, een waggelende gang heeft en na het slapen stijf is moeilijk op gang kan komen. Zonder een adequate behandeling kan het zijn dat je Border Collie niet langer kan lopen.

Epilepsie Bij Border Collie

Een andere veel voorkomende aandoening bij Border Collies is epilepsie. Epilepsie (ook wel vallende ziekte genoemd) uit zich in ongecontroleerde spierkrampen terwijl de hond buiten bewustzijn is. Deze aandoening uit zich door heftige aanvallen die veel impact kunnen hebben op het gezin. Zo’n aanval duurt vrij kort en na de aanval kan de hond wat verbaasd kijken en dorstig en hongerig zijn.  Over het algemeen is epilepsie geen levensbedreigende situatie. Behandeling en het leren leven met een Border Collie hond met epilepsie is goed mogelijk.

Collie Eye Anomaly (CEA) Bij Border Collies

Collie Eye Anomaly (CEA) is een andere aangeboren aandoening bij de Border Collie. Het is ontwikkelingsstoornis die ongeveer 60 jaar geleden werd ontdek waarbij bepaalde delen van het oog zoals het oogwit, de retina en het vlies zich niet normaal ontwikkelen. Deze ontwikkelingsstoornis is te herkennen aan een verminderd zichtvermogen en een Border Collie kan in een donkere omgeving angstig overkomen. Helaas is er tot op heden nog geen genezing mogelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.