De Border Collie wordt al meer dan 100 jaar vooral voor zijn functionaliteit gefokt. Deze schapenhoeders waren enorm populair in Groot Brittannië in de 19e eeuw en bestonden uit verschillende types. Veel van deze honden waren gekend als ‘fetching’ honden die beschikten over de nodige kracht om rond de schapenkudde te lopen en zo de kudde kon terugleiden naar de handler.

Schapenhonden, zoals Border Collies ook wel genoemd worden, werden enorm bekend in 1893. Ze werden zo genoemd na de eerste officiële schapendrijfwedstrijd die plaats vond om het karakter en de functionaliteit van honden te testen. Dit leidde tot de eerste bekende Border Collie die genaamd ‘Hemp’.

Hij presteerde uitzonderlijk goed tijdens de wedstrijden en werd een populaire hond die veel nazaten voortbracht. Hierdoor is hij ook gekend als de vader van de Border Collie. De manier waarop Hemp schapen hoedde, was door oogcontact te maken met de kudde en door de schapen angst aan te jagen.

Alhoewel deze dieren al goed gekend waren bij het grote publiek en goed presteerden bij het schapenhoeden, was het slechts in 1915 dat ‘Border Collie’ de officiële naam werd voor dit ras. Toen de Border Collie uiteindelijk in Amerika arriveerde werden ze onmiddellijk naar waarde geschat door herders die nood hadden aan hun superieure vaardigheden met betrekking tot schapenhoeden. Verrassend genoeg duurde het tot 1995 voordat de AKC de Border Collie officieel als showhond aanvaarde.

De Karaktereigenschappen Van De Border Collie

Deze honden zijn ongelooflijk intelligent en heel gehoorzaam. Deze eigenschappen op zich zijn goed, maar kunnen ook gevolgen hebben wanneer je ze vaak alleen in huis laat of niet traint. Border Collies zijn heel loyaal en beschermend. Wees dus voorbereid voor wanneer zijn eigenschappen als beschermer plots opspelen bij het zien van andere honden en dieren.

Hoe Om Te Gaan Met Je Nieuwe Border Collie?

Dit is een hond die dagelijks fysiek en mentaal moet worden gestimuleerd. Je kan zeggen dat de Border Collie een taak nodig heeft om uit te voeren. Deze hond is genetisch geprogrammeerd om werk uit te voeren.

Border Collies kunnen buiten leven tijdens koel weer maar verkiezen om binnenshuis te blijven zodat ze in het gezelschap van hun baasjes kunnen vertoeven. Dit is een dier die niet geschikt is om te wonen in een klein appartement.

Gezondheidsinformatie Voor Jouw Huisdier

Border Collies kunnen 15 jaar oud worden maar hebben een gemiddelde leeftijd van 12 jaar. Gelukkig heeft dit hondenras niet veel gezondheidsproblemen. Je moet je dus geen zorgen maken over plotse onvoorziene gezondheidsproblemen. De enige ernstige bekommernis is CHD. Kleinere, zeldzame problemen die kunnen voorkomen zijn hypothyroidisme, PRA, PDA, CEA, beroertes, OCD en lensluxatie.

Wil Jij Nog Meer Informatie Over Het Ras Ontdekken?

Meld je dan aan voor mijn Border Collie nieuwsbrief door op de onderstaande link te klikken. Je ontvang direct een GRATIS boek om probleemgedrag van je border collie op te lossen.

Border Collie nieuwsbrief <== Klik Hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.