Geloof het of niet maar Border Collie (en andere honden) proberen met je te praten wanneer ze blaffen. Honden communiceren met mensen en andere honden via een verscheidenheid aan geluiden. Het probleem is dat baasjes van een Border Collie niet altijd begrijpen wat zij willen zeggen.

Zo zullen waarschuwende geluiden op ons overkomen als angstaanvallen. Wanneer ze iets alledaags willen communiceren komt het bij ons over als een soort geluidshinder. Mensen kunnen dus de signalen verkeerd interpreteren en teveel waarde hechten aan het geblaf van een Border Collie. Ik bespreek hieronder de voornaamste manieren van een Border Collie om te communiceren.

Blaffen

Blaffen is de normale reactie van een hond om aan te kondigen dat een vreemd persoon of dier de ruimte van de eigenaar binnendringt. Geblaf kan ook een verzoek zijn om te spelen, een uiting zijn van ongemak, een gewone goedendag of een dreigement om niet dichterbij te komen.

Geblaf heeft een andere inhoud naarmate de toon, het volume en de duur wijzigt. Enkel een eigenaar die zijn Border Collie door en door kent, herkent het verschil tussen al deze geluiden. Sinds het begin van de gedomesticeerde hond werd het geblaf van de hond als nuttig beschouwt en getraind.

Jagershonden gebruiken hun geblaf om hun eigenaar aan te geven dat een prooi werd achtervolgt en hielp de jager naar die prooi te leiden. De Border Collie gebruikte zijn geblaf om de herder te waarschuwen dat er indringers in de buurt waren en om deze indringers weg te houden van de kudde. Waakhonden kondigden zo aan dat er ‘slecht volk’ op komst was.

Kauwen

Een hond die op bepaalde dingen kauwt of kapot bijt, kan overkomen alsof hij op een zinloze missie is om zoveel mogelijk kapot te maken. Maar de reden hiervoor is vaak dat je Border Collie zich verveelt en dat hij iets zoekt om zichzelf bezig te houden. Dit vraagt je onmiddellijke aandacht.

Nu je begrijpt waarom een Border Collie kauwt, weet je dat straffen in deze situatie totaal zinloos is. Om dit probleem te verhelpen kan je hem voldoende speelgoed geven waarop hij wel mag bijten. Geef hem speelgoed waarmee hij zichzelf kan bezighouden wanneer hij alleen thuis is.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom raad ik aan om hem in een ruimte te houden waar hij, behalve aan zijn speelgoed, geen schade kan aanrichten. Als conclusie kunnen we stellen dat de beste manier om te voorkomen dat jouw Border Collie dingen kapot maakt, is hem bezig te houden zodat hij zich niet verveelt.

Graven

Border Collies graven putten in de tuin om verschillende redenen zoals verveling, nood aan verkoeling of vanwege hun persoonlijkheid. Om hiermee om te gaan heb ik de volgende tips. Speelgoed is een oplossing om hen bezig te houden zonder dat ze jouw gazon vernietigen. Geef hem regelmatig nieuw speelgoed zodat ze enthousiast blijven en hun interesse geprikkeld blijft.

Als je hond een gigantisch put heeft gegraven en je vindt hem vervolgens rustend op de (koele) plek op de aarde, dan wil dat zeggen dat hij verkoeling nodig had. Je kan dit verhelpen door je hond in een koele ruimte te houden of door zeker te zijn dat hij beschikt over voldoende schaduw en water.

Een andere reden waarom hij putten graaft, is dat hij een tekort geeft aan voldoende fysieke inspanning. Border Collies zijn een goed voorbeeld omdat ze zowel beschikken over een scherpe geest en een uitstekende fysieke conditie. De oplossing is simpel. Speel en wandel dagelijks minimaal twee uur met hen zodat ze hun energie kwijt kunnen.

Indien alles toch faalt, kan je misschien gewoon toestaan dat je hond beschikt over een plaats waar hij kan graven. Maak hem duidelijk dat het ok is om in een bepaalde ruimte te graven en maak ook duidelijk waar hij dit niet mag. Als veiligheidsmaatregel wil je wellicht bepaalde ruimtes zoals je gazon of bloemenperken omheinen.

Wil Jij Nog Meer Tips En Technieken Ontdekken Over De Training, Opvoeding En Verzorging?

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer informatie over de border collie? Meld je dan aan voor mijn Border Collie nieuwsbrief door op de onderstaande link te klikken. Je ontvang direct een GRATIS boek om probleemgedrag van je Border Collie op te lossen.

Border Collie nieuwsbrief <== Klik Hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.