is mijn border collie te dik
Foto: www.telegraph.co.uk

In dit artikel deel ik een aantal hulpmiddelen om te bepalen of je border collie te dik is.

Goed, uitgebalanceerd voer is een zekere manier om je border collie fit, slang en gelukkig te houden. Het kan zijn levensduur in sommige gevallen wel met zo’n twee jaar verlengen.

Gemiddeld  wegen reuen tussen de 16 en 21 kilo en teven tussen de 14 en 18 kilo. Maar border collies verschillen enorm in grootte, botstructuur en spieropbouw, waardoor het moeilijk is om een correct gewicht te geven voor alle border collies.

Sommige hebben een dikke vacht die misleidend is. Je zult dus je handen moeten gebruiken en de nek. Ribben en heupen van je hond moeten voelen.

Hoe Bepaal Je Of Je Border Collie Te Dik Is?

Hieronder deel ik een aantal hulpmiddelen om te bepalen of je border collie niet te dik is.

  • Pak de huid van zijn nek, vlak boven de schouders, tussen je duim en wijsvinger. Je vingers mogen niet meer dan 0,6 cm uit elkaar zijn.
  • Glijd met je handen over zijn lichaam. Je moet dan zijn ribben kunnen voelen zonder te duwen.
  • Glijd met je handen over zijn rug en achterlijf. De bekkenbotten moet dan duidelijk voelbaar zijn.

Ik ken genoeg mensen die denken dat hun border collie te dun is als ze de ribben kunnen voelen. Dit is een misvatting. Een border collie moet fit en slank zijn. Niet te dun maar ook niet te dik. Als je van opzij naar je hond kijkt, moet je zijn taille kunnen zien.

Een border collie met overgewicht heeft een vetlaag op zijn ribben, waardoor ze moeilijk te voelen zijn. Van de zijkant zal je zijn taille nog wel kunnen zien maar niet of heel moeilijk van boven. Als jouw border collie te dik is moet je dat al kunnen zien aan zijn uiterlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.